iPhone 13 skal – Vilka material finns?

Utöver utseende och skyddande funktion behöver val göras gällande vilket material som önskas på iPhone 13 skal. Vilka material finns och vilka fördelar har de olika alternativen?

Aluminium – Mycket slitstarkt

Aluminium har en mängd olika användningsområdet. Materialet är mycket slitstarkt och formbart. Det är därmed ett material som hittas i allt från köksprodukter och bilar till just mobilskal och datortillbehör.
Ett iPhone 13 skal av aluminium ger ett mycket kraftigt skydd mot repor och till viss del stötar. Prismässigt är det inte stor skillnad mot modeller i plast eller andra material.

TPU-plast

TPU är en mjuk och följsam plast. När de monteras på mobilen kan de böjas åt olika håll och är extremt enkelt att montera. Tack vare att plasten är i gummiformat skapas ett skydd mot mindre stötar. En nackdel är att materialet har en ”sträv” yta vilket innebär att mobilen inte lika enkelt kan glida ner i fickan eller liknande.

Hårdplast

Hårdplast är det vanligaste materialet på iPhone 13 skal. Detta i likhet med skal till övriga mobilmodeller. Det finns ett stort utbud både gällande storlek, vilket skydd de ger samt funktioner.

 • Enkla och tunna
  De enklaste skalen är mycket tunna och går upp lite på sidorna av mobilen. De är generellt de billigaste iPhone 13 skal som går att hitta på marknaden.
 • Extra hållbara
  I denna kategori hittas även de absolut mest hållbara modellerna. De är uppbyggda av hårdplast i ytterskalet samt med ett mjukt inre. På detta sätt skapas ett skydd mot repor och direkta skador av hårdplasten samtidigt som ett skydd skapas mot stötar via det inre materialet.
 • Med extra funktioner
  Det finns även ett flertal olika funktioner på iPhone 13 skal i hårdplast. Välj exempelvis kortfack så att ett betalkort eller ID-kort kan förvaras i skalet. Ett annat alternativ är en ring på baksidan som gör att mobilen kan hållas lättare med ett par fingrar.

Härdat glas

Härdat glas förknippas vanligtvis främst med skärmskydd. Men det finns skal av detta material. Genomskinligt och lyxigt. Skulle mobilen tappas i golven är risken däremot att sprickor uppstår i materialet.

Ytterligare material på iPhone 13 skal

 • PU-läder – Ett skal med yttre lager av läder
 • Äkta läder – Snyggt, exklusivt och skyddande
 • Kevlar – Extremt slitstarkt skydd
 • Silikon – Stora likheter med TPU-plast