Cykelhållare i olika material

Cykelhållare i olika material

Cykelhållare tillverkas i en rad olika material. Det viktiga är att det är hållbara material som kan stå emot väder och vind eftersom cykelhållaren för det mesta används utomhus. En del cykelhållare tillverkas i galvaniserat stålrör och det är ett tåligt material som inte slits i första taget. Rören i en cykelhållare bör vara minst sexton millimeter tjocka för att orka att bära fler än en cykel. En cykelhållare ska alltid ha en robust konstruktion så att den inte slits ut. En del cykelhållare tillverkas av aluminium som är ett material som har fördelen att inte väga så mycket. En del hävdar dock att aluminium inte är tillräckligt slitstarkt för att användas som material i cykelhållare.

Viktreducering av cykelhållare

En normal cykelhållare väger cirka nitton kilo och med en sådan cykelhållare kan man transportera tre till fyra cyklar beroende på storlek och vikt. Maxvikten för en cykelhållare brukar ligga runt femtio kilo. En elcykel väger till exempel alltid mycket mer än en traditionell cykel så om man vill transportera elcyklar på en cykelhållare kan man ofta inte ta med mer än två stycken eftersom de är så tunga. Är cykelhållaren för tung ökar bränslekonsumtionen och bilen blir svårare att köra och styra. En ny modell av cykelhållare har kommit ut på marknaden som har en ramkonstruktion i aluminium och plast, den väger cirka hälften så mycket som en traditionell cykelhållare och med en sådan modell får man ner förbrukningen av bensin.

Cykelhållare i olika färger

De flesta cykelhållare är metallfärgade eller svarta. Ibland är de metallfärgade och svarta. En del kunder vill ha en cykelhållare som är helt svart och det har fram till nyligen varit svårt att hitta på marknaden. Det är dock numera möjligt att specialbeställa cykelhållare och få dem i en helt svart design. De som vill ha en cykelhållare i andra färger får dock vänta några år till eftersom ingen tillverkare av cykelhållare idag erbjuder cykelhållare i olika kulörer

Cykelhållare för elcyklar

Att transportera elcyklar med bil ställer helt andra krav på en cykelhållare. Man måste välja en modell som är stark och robust och som klarar av att hålla upp en elcykel. De flesta modeller som idag finns på marknaden kan bara transportera en eller maximum två el-cyklar. Ett annat alternativ är att ta bort batteriet från elcykeln, då vägen cykeln betydligt mindre och går att transporteras med nästan vilken cykelhållare som helst.