Är det fusk att använda elcyklar?

Vi svenskar är inte särskilt vana att se elcyklar ute i trafiken. Om du ger dig ut på din elcykel på stan eller i MTB-spåret kommer du därför att få en hel del uppmärksamhet. Många människor är nämligen nyfikna på elcyklar. Förr eller senare kommer du få frågan: är det inte fusk att använda en elcykel? Ibland kan till och med bilister fråga dig detta, vilket är ganska ironiskt då de sitter i en fåtölj omgivna av två ton metall och en förbränningsmotor. Det finns dock mer än ett svar på denna fråga.

Därför är det fusk att använda elcyklar

Att ha en stor elmotor hjälper dig naturligtvis på ett sätt som vissa kan anse är fusk. Alla som någonsin har testat en elcykel kan intyga att det är skönt att ha elassistans. Med hjälp av elmotorn kan du ge dig ut på längre cykelturer, eller cyklar samma sträcka med mindre ansträngning. Detta är en av de främsta fördelarna med elcyklar. Du kan ge dig av uppför den där kullen eller längs en stig utan att behöva oroa dig för att slösa på din begränsade mängd energi.

Elcyklar är roliga, tar dig ut i den friska luften, är inte belagda med fordonsskatt, kräver inget körkort eller dyr försäkring, och kostar ingenting att parkera. Det är dessutom i princip gratis att fylla på batteriet med el. Om du vill få motion kan du kämpa lika mycket på en elcykel som du kan på en vanlig cykel. Samtidigt kan du välja att hänga med i dina mer vältränade kompisars högre tempo, istället för att hamna på efterkälken.

Därför är det inte fusk att använda elcyklar

Att använda en elcykel innebär en betydligt högre nivå av fysisk aktivitet än att köra bil! Hur och var du använder din elcykel är helt och hållet upp till dig – elcyklar kan användas utifrån den enskilde cyklistens behov. Det är dock inte fusk att ta sig till jobbet eller butiker. Det är inte heller fusk att ha roligt, eller att ta sig uppför den största kullen du kan hitta. Såvida du inte kan få ett pris när du anländer, går det inte att fuska när du tar dig omkring!