Bygga bastu – vanliga frågor och svar

 

Bygga bastu – vanliga frågor och svar

Det finns dom som avskyr att sitta i en varm och fuktig bastu – och så finns det dom som älskar det. Dom senare, som tycker att det är en skön och härlig upplevelse, kanske till och med gör slag i saken och bygger en egen. Inför ett bygge finns det dock mycket som är bra att känna till för att resultatet ska bli både bra och säkert. Nedan följer några vanliga frågor och svar kring just bastubyggen.

Kan man bygga en bastu själv?

Ja! Att bygga själv är tillåtet men att bygga en helt från grunden kan vara svårt för den som inte är snickare eller åtminstone väldigt händig. Att däremot köpa en färdig bastu i byggsats och bygga ihop är både praktiskt och enkelt. Alla elarbeten, både för belysning, aggregat och annat, måste dock alltid utföras av en elektriker.

Måste man ha bygglov för att bygga en bastu?

För att bygga inomhus behövs sällan bygglov men däremot kan man behöva kontakta byggnadsnämnden och få ett godkännande om vatten och avlopp behöver dras om i samband med bygget.

Ska man bygga en fristående bastu utomhus behövs heller inget bygglov om byggnaden är mindre än 25 kvadratmeter. Även här behövs dock ett godkännande vid installation av eldstad (vedeldad), skorsten samt om man planerar att dra in vatten och/eller avlopp i byggnaden.

Vilken typ av bastu ska man välja?

Det är väldigt mycket en smaksak och beror till stor del på vilken upplevelse man är ute efter. Följande är vanliga alternativ:

  • Med elaggregat
  • Vedeldad
  • Infraröd
  • Ångbastu

Samtliga av dessa har olika egenskaper – den vedeldade varianten ger till exempel en väldigt speciell känsla men kräver en del jobb med eldningen innan man kan stiga in i en varm bastu. Den infraröda används med lägre temperatur men värmer kroppen på ett helt annat sätt än dom andra. Ett tips är att läsa på om olika varianter och därefter utgå ifrån egna behov och önskemål.

Finns det speciella regler att förhålla sig till?

Ja! Det finns flera regler som måste följas, till exempel att dörren alltid ska öppnas utåt, att dörr och aggregat ska sitta på samma vägg samt att ventilationen måste vara på ett speciellt sätt. Regler och bestämmelser förändras över tid så innan bygget är det viktigt att ta reda på exakt vad som gäller.